niedziela, 7 grudnia 2014

dietetyczne ciasto czekoladowe z dynią,daktylami. zdrowy murzynek, dietetyczne brownie


200g dyni
110g mąki- u mnie zmielone płatki żytnie
100g masła
3łyżki kakao
100g ksylitolu -albo innego zdrowego substytutu cukru
kilka ziaren kardamonu
szczypta soli
4jajka
150g gorzkiej czekolady
3łyżki mleka kokosowego
100g daktyli
75g nasion słonecznika
2 łyżeczki sody
łyżka mielonego suszonego imbiru


Dynię pokroić na kawałki, poddusić na patelni, zmiksować gdy zmięknie.
Czekoladę rozpuścić i zmiksować z musem z dyni.
Daktyle pokroić, wsypać do roztopionego masła i mleka kokosowego, zmiksować.
zmiksować nasiona i ziarna krdamonu.
Białka ubić, dodać ksylitol, następnie powoli żółtka.
Do mąki dodać sodę, sól, kakao, imbir. Dodać mus z dyni z czekladą i zmiksowane daktyle z masłem, następnie powoli dodawać ubite jajka, delikatnie rozmieszać.
Przełożyć masę do rozgrzanego do 180*C piekarnka i piec ok 45 min.

Ciasto jest wilgotne, dobrze się kroi, dzięki kardmonowi i imbirowi zawdzięcza ciekawy smak, jest słodkie, ale nie mdłe. Można udekorować np. polewą czekoladową, posypać wiórkami kokosowymi, ale bez dodatków też jest pyszne.







1 komentarz: