czwartek, 9 października 2014

Rozgrzewająca zupa dyniowa w 10 min


Bardzo szybka, łatwa w przyrządzeniu zupa, gotowa w 10 min.

Składniki na 1 porcję:
- ok 150 świeżej dyni
- pół szklanki wody
- pół łyżeczki imbiru
- pieprz
- pół łyżeczki suszonego czosnku/ przeciśniętego przez praskę
- szczypta soli do smaku
- opcjonalnie przyprawy- u mnie przyprawa do Quesadilli i Fajity
- opcjonalnie: ser feta, pestki dyni lub słonecznika

Wartość kaloryczna:
dynia ok. 40 kcal
ziarna- łyżka ok 50 kcal
odrobina sera feta ok 50 kcal
razem ok 150 kcal

Zagotować wodę, dodać pokrojoną w kostkę dynię. Gdy zmięknie, dodać przyprawy i zblendować na gładką masę. Można dodać pestki, pestki, ser, grzanki...





3 komentarze:

  1. idealna na jesienną pluchę. i chociaż pogoda jeszcze dopisuje to z pewnością skusiłabym się na taką zupkę :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Jest sycąca i prostsza w przygotowaniu niż jakaś zupka chińska :D
    Pozdrawiam :)

    OdpowiedzUsuń