Bardzo szybka, łatwa w przyrządzeniu zupa, gotowa w 10 min.
Składniki na 1 porcję:
- ok 150 świeżej dyni
- pół szklanki wody
- pół łyżeczki imbiru
- pieprz
- pół łyżeczki suszonego czosnku/ przeciśniętego przez praskę
- szczypta soli do smaku
- opcjonalnie przyprawy- u mnie przyprawa do Quesadilli i Fajity
- opcjonalnie: ser feta, pestki dyni lub słonecznika
Wartość kaloryczna:
dynia ok. 40 kcal
ziarna- łyżka ok 50 kcal
odrobina sera feta ok 50 kcal
razem ok 150 kcal
Zagotować wodę, dodać pokrojoną w kostkę dynię. Gdy zmięknie, dodać przyprawy i zblendować na gładką masę. Można dodać pestki, pestki, ser, grzanki...
uwielbiam krem z dyni!
OdpowiedzUsuńidealna na jesienną pluchę. i chociaż pogoda jeszcze dopisuje to z pewnością skusiłabym się na taką zupkę :)
OdpowiedzUsuńJest sycąca i prostsza w przygotowaniu niż jakaś zupka chińska :D
OdpowiedzUsuńPozdrawiam :)