sobota, 4 października 2014

Bardzo zdrowy chlebek bananowy bez cukru


Nie mogłam się oprzeć i  musiałam spróbować jeszcze gorące.

Chlebek bananowy:

150g płatków jęczmiennych lub owsianych
30 g siemienia lnianego
45g nasion słonecznika
2 jajka
3 banany
małe jabłko
kawałek dyni ok 30g
kawałek buraka ok 15g
imbir ok 10g
łyżeczka oleju kokosowego
łyżka cynamonu
szczypta soli
1 łyżeczka sody oczyszczonej
1 łyżka suszonych liści stewii lub innego słodzidła
Wartość kaloryczna:
cały bochenek ok 1200kcal,  wyszło ok 12 kromek

1 kromka ok.100kcal

całość ok. 40g białka, 40g tłuszczy, 200g węglowodanów, 30g błonnika 

Piekarnik rozgrzać do 180°C. 2 banany i dynię poddusić na olejku kokosowym, następnie zblendować z pozostałym bananem, jabłkiem i burakiem. Oddzielić żółtka od białek. Upić pianę z białek ze szczyptą soli. Zmielić płatki jęczmienne, słonecznik i siemię lniane na mąkę, zmieszać z sodą oczyszczoną i cynamonem.
Do zblendowanych owoców dodać żółtka, następnie mąkę, sodę i cynamon, zetrzeć imbir, dodać słodzidło. Miksować. Dodawać powoli pianę z białek.

Ciasto przełożyć do formy silikonowej na chleb.

Piec ok 50min w temp. 180°C.


Chlebek jest wilgotny, aromatyczny, jednak ze względu na brak cukru i mało słodzidła- słodycz jest delikatna. Można dodać więcej ksylitolu, stewii, czy innego zdrowego słodzika.




Voilà! 


5 komentarzy:

  1. Dziękuję :) jak tylko upiekłam, zjadłam połowę... bardzo dobry był rozgnieciony w jogurcie z ksylitolem i wiórkami kokosowymi.
    Pozdrawiam :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Odpowiedzi
    1. Ja też! Można z nimi zrobić dosłownie wszystko! Upiec w tosterze, zjeść z jogurtem... A przede wszystkim najeść się, a nie jak po zwykłych słodyczach- jeszcze bardziej zgłodnieć... :) Pozdrawiam

      Usuń
  3. chlebek bananowy uwielbiam i wiele razy go piekłam, ale jeszcze nigdy w takiej wersji. z chęcią spróbuję czegoś nowego :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Polecam dodać trochę więcej ksylitolu dla słodyczy. :)) pozdrawiam :)

      Usuń