Uwielbiam chałwę! Przygotowana w domu może być bardzo zdrowa i odżywcza. Poza tym, jest bardzo prosta w przyrządzeniu, tania, można z nią eksperymentować... Wystarczy zmielić ziarna sezamu i jakieś słodzidło-stewię, ksylitol, miód, daktyle, syrop daktylowy... Można dodać zmielone ziarna słonecznika, zmielone orzechy, kakao, cynamon, imbir...
Potrafi zaspokoić wilczy głód, szczególnie na słodycze.
Składniki:
- 4 łyżki płatków owsianych
- 1 łyżka ziaren sezamu
- 1 łyżka ziaren słonecznika
- 1 łyżka ksylitolu*
- pół łyżeczki mielonego imbiru (można dodać odrobinę startego świeżego korzenia)
- łyżeczka cynamonu
opcjonalnie:
- odrobina mleka w wersji niewegańskiej
*można zamienić odpowiednio z łyżką miodu, odrobiną stewii, syropy daktylowego itd.
Kaloryczność w/g portalu ilewazy.pl:
sezam 63kcal
słonecznik 56 kcal
płatki owsiane 146kcal
cynamon 10 kcal
ksylitol 34
Razem ok 300kcal, ok 10g białka, 13g tłuszczy, 48g węglowodanów, 6,5g błonnika.
Zmielić sezam, słonecznik, pół łyżki ksylitolu z imbirem i połową łyżeczki cynamonu.
Ugotować płatki owsiane na wodzie. Pod koniec gotowania dodać cynamon i ewentualnie odrobinę mleka do smaku. Dodać pół łyżki ksylitolu.
Gdy owsianka zgęstnieje, przelać do miseczki, posypać chałwą.
Voilà!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz