sobota, 4 października 2014

Zdrowa, dietetyczna chałwa w owsiance / WEGE


Uwielbiam chałwę! Przygotowana w domu może być bardzo zdrowa i odżywcza. Poza tym, jest bardzo prosta w przyrządzeniu, tania, można z nią eksperymentować... Wystarczy zmielić ziarna sezamu i jakieś słodzidło-stewię, ksylitol, miód, daktyle, syrop daktylowy... Można dodać  zmielone ziarna słonecznika, zmielone orzechy, kakao, cynamon, imbir...
 Potrafi zaspokoić wilczy głód, szczególnie na słodycze.


Składniki:

- 4 łyżki płatków owsianych
- 1 łyżka ziaren sezamu
- 1 łyżka ziaren słonecznika
- 1 łyżka ksylitolu*
- pół łyżeczki mielonego imbiru (można dodać odrobinę startego świeżego korzenia)
- łyżeczka cynamonu

opcjonalnie:
- odrobina mleka w wersji niewegańskiej 

*można zamienić odpowiednio z łyżką miodu, odrobiną stewii, syropy daktylowego itd.


Kaloryczność w/g portalu ilewazy.pl:

sezam 63kcal
słonecznik 56 kcal
płatki owsiane 146kcal
cynamon 10 kcal
ksylitol 34

Razem ok 300kcal, ok 10g białka, 13g tłuszczy, 48g węglowodanów, 6,5g błonnika.

Przepis:

Zmielić sezam, słonecznik, pół łyżki ksylitolu z imbirem i połową łyżeczki cynamonu.

Ugotować płatki owsiane na wodzie. Pod koniec gotowania dodać cynamon i ewentualnie odrobinę mleka do smaku. Dodać pół łyżki ksylitolu.
Gdy owsianka zgęstnieje, przelać do miseczki, posypać chałwą.



Voilà! 



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz