Nie mogłam się oprzeć i musiałam spróbować jeszcze gorące.
Chlebek bananowy:
150g płatków jęczmiennych lub owsianych
30 g siemienia lnianego
45g nasion słonecznika
2 jajka
3 banany
małe jabłko
kawałek dyni ok 30g
kawałek buraka ok 15g
imbir ok 10g
łyżeczka oleju kokosowego
łyżka cynamonu
szczypta soli
1 łyżeczka sody oczyszczonej
1 łyżka suszonych liści stewii lub innego słodzidła
Wartość kaloryczna:
cały bochenek ok 1200kcal, wyszło ok 12 kromek
1 kromka ok.100kcal
całość ok. 40g białka, 40g tłuszczy, 200g węglowodanów, 30g błonnika
Piekarnik rozgrzać do 180°C. 2 banany i dynię poddusić na olejku kokosowym, następnie zblendować z pozostałym bananem, jabłkiem i burakiem. Oddzielić żółtka od białek. Upić pianę z białek ze szczyptą soli. Zmielić płatki jęczmienne, słonecznik i siemię lniane na mąkę, zmieszać z sodą oczyszczoną i cynamonem.
Do zblendowanych owoców dodać żółtka, następnie mąkę, sodę i cynamon, zetrzeć imbir, dodać słodzidło. Miksować. Dodawać powoli pianę z białek.
Ciasto przełożyć do formy silikonowej na chleb.
Piec ok 50min w temp. 180°C.
Chlebek jest wilgotny, aromatyczny, jednak ze względu na brak cukru i mało słodzidła- słodycz jest delikatna. Można dodać więcej ksylitolu, stewii, czy innego zdrowego słodzika.
Voilà!
Dziękuję :) jak tylko upiekłam, zjadłam połowę... bardzo dobry był rozgnieciony w jogurcie z ksylitolem i wiórkami kokosowymi.
OdpowiedzUsuńPozdrawiam :)
uwielbiam takie ciasta!
OdpowiedzUsuńJa też! Można z nimi zrobić dosłownie wszystko! Upiec w tosterze, zjeść z jogurtem... A przede wszystkim najeść się, a nie jak po zwykłych słodyczach- jeszcze bardziej zgłodnieć... :) Pozdrawiam
Usuńchlebek bananowy uwielbiam i wiele razy go piekłam, ale jeszcze nigdy w takiej wersji. z chęcią spróbuję czegoś nowego :)
OdpowiedzUsuńPolecam dodać trochę więcej ksylitolu dla słodyczy. :)) pozdrawiam :)
Usuń